Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013


ΑΜΥΘΗΤΗ ΑΞΙΑ Ανακαλύφθηκε στην Ρωσία ο "θησαυρός των Ναρίσκιν"



Στην Πετρούπολη της Ρωσίας ανακαλύφθηκε ένας τεράστιος θησαυρός αργυρών αντικειμένων, τα οποία ανήκαν στη διάσημη στο παρελθόν ευγενή οικογένεια των Ναρίσκιν (Nariskin).
Οι ειδικοί είναι βέβαιοι, πως πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα στα τελευταία 200 χρόνια, και ίσως όχι μόνο στην Ρωσία.
Ο μοναδικός θησαυρός βρέθηκε τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης στο παλιό αρχοντικό.
Συνολικά υπήρχαν 2168 αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν τυχαία από εργάτες που εντόπισαν ένα κοίλωμα, το οποίο δεν υπήρχε στο σχέδιο του σπιτιού, το άνοιξαν και βρέθηκαν σε ένα ερμητικά κλεισμένο δωμάτιο μεγέθους ενάμιση επί δύο μέτρα, το οποίο ήταν γεμάτο από κουτιά και πάνινα δέματα.
Σε αυτά ήταν συσκευασμένα προσεκτικά τα παλιά αργυρά σκεύη! Μερικά αντικείμενα ήταν περιτυλιγμένα σε εφημερίδες του 1917.
Εκτός από τα ασημικά ανακαλύφθηκαν και κοσμήματα της κατηγορίας των ακριβών μπιζού, όπως επίσης παράσημα και μετάλλια. Αλλά το κύριο μέρος απ’ όλα αυτά αποτελούσαν βεβαίως τα σερβίτσια για τα επίσημα γεύματα – από τα ορεκτικά μέχρι το τσάι.
Σήμερα το θησαυρό των Ναρίσκιν εν μέρει μπορεί να δει κανείς στην έκθεση "Τα μυστικά της Αγίας Πετρούπολης" στο Ανάκτορο του Κωνσταντίνου στα προάστια της Βόρειας πρωτεύουσας.
Οι ειδικοί είναι βέβαιοι, πως το εύρημα παρουσιάζει υψηλή αξία.
Ο θησαυρός των Ναρίσκιν παρουσιάζει τους καλύτερους τεχνίτες κοσμημάτων εκείνης της εποχής, όπως των Ρώσων, έτσι και των Ευρωπαίων, ενώ μερικά αντικείμενα ήταν πιο παλιά απ’ ότι υπολογίζονταν αρχικά.
Πολύ πιθανόν να υπάρχουν σε αυτό κάποια αντικείμενα, τα οποία είναι μοναδικά σε ολόκληρη την Ευρώπη!
radar.gr