Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013


ΖΕΡΑΡ ΝΤΕΠΑΡΝΤΙΕ Ξεσηκώνει διαμαρτυρίες και στο Μαυροβούνιο



Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα απονείμει τον τίτλο του πρέσβη πολιτισμού του Μαυροβουνίου στον Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ (Gérard Depardieu).
Σε αυτή την απόφαση αντιτάσσεται τώρα ομάδα καθηγητών πανεπιστημίου, ακτιβιστών μη κυβερνητικών οργανώσεων, συγγραφέων και δημοσιογράφων της Βαλκανικής χώρας.
Ο Γάλλος ηθοποιός, στις 8 Ιανουαρίου, επισκέφθηκε τη χώρα στα παράλια της Αδριατικής και μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Μίλο Τζουκάνοβιτς ανακοινώθηκε ότι θα γίνει πρέσβης πολιτισμού του Μαυροβουνίου.
Ωστόσο, ομάδα Μαυροβούνιων διανοούμενων τάσσεται κατά της απονομής του τίτλου, επειδή ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός εγκατέλειψε τη χώρα του για να αποφύγει τη βαριά φορολογία.
Σε ανοιχτή επιστολή τους προς την πρέσβειρα της Γαλλίας στο Μαυροβούνιο Ντομινίκ Γκαζουί, καταδίκασαν το γεγονός ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς δέχθηκε τον Ντεπαρντιέ εκτιμώντας ότι με την ενέργεια αυτή αντιμάχεται τις προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να κατανείμει ισότιμα το βάρος της οικονομικής κρίσης.
"Αντί ως εκπρόσωπος ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος να είναι αλληλέγγυος με την ανθρωπιστική προσέγγιση της κυβέρνησης της Γαλλίας ότι οι πλούσιοι πρέπει να καταβάλλουν περισσότερους φόρους στο κράτος, ώστε να μπορούν οι υπόλοιποι να επιβιώνουν, ο κ. Τζουκάνοβιτς με την ενέργεια αυτή αντιμάχεται τις προσπάθειες των Γάλλων συναδέλφων του να κατανείμουν το βάρος της παγκόσμιας κρίσης σε όλους τους πολίτες με τη φορολογική πολιτική" επισημαίνεται στην επιστολή.

radar.gr